7 de desembre del 2013

ESCRIURE

Avui ha passat una cosa especial. Un detall d'aquells que t'agafen per sorpresa i que t'arriben molt endins. Un senyal de com està passant el temps i de com el creixement de l'Aloma va fent el seu fruit i mira molt enllà. 

Estàvem trastejant per casa. Jo posada en els informes (els finals de trimestre són durs!). El papa enfeinat entre els plats a la cuina, les rentadores per estendre i el dinar per preveure. L'Aloma ha agafat un full. Hem sentit que parlava; jo, des de l'estudi; el papa des de la cuina. No hi  hem donat importància perquè acostuma a omplir amb paraules qualsevol cosa de les que fa. Hem començat a destapar el regal uns minuts més tard, quan hem sentit que anomenava un reguitzell de noms de la família i amics. "pa-pa", "ma-ma", "Jo-se-fi-na", "a-vi", "A-lo-ma", "I-ri-nnnnnn-a"... I el paquet, desembolicat del tot, ha estat el següent.


Tant el pare com jo hem quedat gratament sorpresos. Havia esclatat una guspira. Alguna cosa acabava de començar i ens hem emocionat. L'Aloma havia escrit per primer cop. Completament convençuda d'estar-ho fent. Il·lusionada amb el fet de deixar-nos a tots enregistrats. I aquesta mostra d'escriptura espontània deia un munt de coses. Havia estat capaç de discriminar cada síl·laba dels noms i de representar-la amb una grafia completament distingida del dibuix o el gargot. En paraules d'A.Teberosky, havia anat més enllà del traç descontrolat i del predomini del gargot, per entrar en una etapa d'escriptura indiferenciada (quan l'infant imita els aspectes i l'acte d'escriure dels adults fent palets, rodonetes, etc.). Precisament perquè sap que escriure és diferent de dibuixar. Però podem dir alguna cosa més. I és que al final del dibuix, veiem ben clares dues lletres "i". El camí cap a l'escriptura diferenciada es comença a perfilar. Alguna cosa fa pensar que comencem a ser capaços  de veure que una paraula està composta per lletres i que aquestes lletres no són iguals. Més enllà de visions pedagògiques, com a pares les sensacions són brutals. L'Aloma ha fet servir l'escriptura per comunicar, per crear, per dir alguna cosa i per parlar d'aquells que són importants per ella. Ho ha fet sola, sense cap invitació prèvia, sense insinuacions ni provocacions. I ho ha fet conscient de que seria un regal genial, segurament dels millors d'aquestes festes. 

Els Reis han vingut abans d'hora a casa nostra ;)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada