30 de desembre del 2013

EL MONSTRE DEL FRED

Fa uns dies, remenant idees per demanar als reis, vam trobar un joc que semblava interessant. Es deia "El monstre dels mitjons" i era de la casa Haba (tota una garantia de qualitat!). Com que el funcionament i l'elaboració semblaven senzills, ens vam decidir a confeccionar-lo. Això ens ha permès fer-hi algunes adaptacions com ara afegir-hi diversos nivells de complexitat. A més, l'hem adaptat totalment als interessos i a les capacitats de l'Aloma. Finalment, hem acabat canviant el nom; el nostre joc s'anomena El monstre del fred. El producte final ha tingut èxit!

La proposta inicial és la següent: hi ha un petit monstre trapella que no suporta el fred. Per protegir-se, es passa el dia buscant mitjons i guants amb els quals abrigar-se. Els remena, els desordena i sempre se n'emporta un i l'amaga. L'objectiu del joc? Descobrir quin és el mitjó desaparellat!

Contingut del joc:

24 parelles de mitjons i guants (és a dir 48 mitjons i guants). 
Hem elaborat les peces amb diferents papers d'scrap, procurant que les tonalitats creïn confusió  i facin més complexa la tria.

> 48 agulles d'estendre decorades amb el mateix paper d'scrap, de manera que cada mitjó o guant tingui una agulla amb el mateix patró per a escollir. Això permetrà jugar fent parelles (i, per tant, utilitzant una agulla cada dues peces) o bé una agulla per peça.

> Un monstre del fred. En el nostre cas hem agafat un peluix en forma de ratolí.


Com s'hi juga:

>És un joc de grup. Per la quantitat de peces, està idealment pensat per a 2-4 jugadors, tot i que és fàcilment adaptable a un només major de persones.

> Posem tots els guants i mitjons estesos a terra de cara enlaire.


> Un dels jugadors demana als altres que es tapin els ulls, agafa una peça i l'amaga. És la peça que el ratolí ha robat. Comença el joc i entre tots hem de descobrir quina parella s'ha desaparellat.

> Cada jugador ha de buscar una parella de mitjons o guants igual. Nosaltres hem jugat fent parelles i, per tant, agafant una agulla d'estendre per lligar-les. També s'hi pot jugar amb un fil d'estendre i penjant les peces una a una.


> Adequant-nos a l'edat de l'Aloma, hem jugat fent servir qualsevol agulla, sense distinció de l'estampat. Més endavant, però, es poden repartir les agulles entre els jugadors i fer que cada participant busqui la parella en funció de l'estampat que marca l'agulla d'estendre.


> Per marcar el torn, anem passant-nos el ratolí dels fred. Això ha ajudat molt a l'Aloma a entendre la idea de torn i a respectar-lo sense impacientar-se.


> De moment hem jugat de manera col·lectiva i no competitiva, és a dir, recol·lectant parelles entre tots per tal d'arribar a un únic objectiu final: descobrir la parella que ha separat el ratolí! Si es vol, però, també es pot jugar de manera competitiva, fent parelles i recomptant-les.


Aspectes treballats:

> En tractar-se un joc de taula, aprenem tots els elements del joc reglat: seguir unes normes, establir torns, treballar per un objectiu final, respectar els moments dels altres, esperar pacientment, analitzar si el teu objectiu és diferent o no al dels altres. 

> La noció d'unitat i de parella.

> La idea de simetria, ja que, sense fer-hi cap esmenta, l'Aloma ha buscat sempre una col·locació simètrica dels guants abans de col·locar-hi l'agulla.

> L'atenció selectiva, és a dir, la capacitat de focalitzar l'atenció cap a un element concret.

> La motricitat fina, cada cop que col·loquem l'agulla.

> El joc en grup i la capacitat de passar-ho bé col·lectivament!


Esperem que us engresqueu a provar-lo! I... alerta! Aquests dies, el monstre del fred va boig buscant peces d'abrigar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada