Tenir gent amb qui compartir moments per guardar, és important. Tenir amics actius, creatius i animats, encara ho és més.
Fa uns dies, parlant a casa, se'ns va acudir fer un calendari d'advent. Confeccionar i inventar són verbs que ens agraden. Però compartir també ens fascina, així és que vam fer extensiva la nostra idea i la vam proposar a la colla d'amics amb qui sovint ens trobem. El suggeriment era el següent. Cadascú, en família, confeccionaria un calendari d'advent. Els calendaris d'advent són una excusa fantàstica per a crear i per posar a prova la inventiva. A més, afavoreixen una noció de temps interessant, en uns dies força foragitats per emocions de tot tipus (sortides de rutina, vacances escolars, trobades familiars, regals, més regals...). La idea seguia. Un cop acabats, ens trobaríem i faríem un intercanvi dirigit per l'atzar (com si es tractés d'una espècie d'amic invisible). Com sol passar normalment, vam rebre un "sí" per resposta i tothom es va posar a treballar. La nostra idea és la que us presentem a continuació.
Després de buscar i rebuscar models de calendaris a la xarxa, teníem la dificultat de reunir diferents requisits. D'una banda, havia de ser alguna activitat fàcil, ja que no teníem gaire temps i volíem que l'Aloma s'hi pogués implicar a fons. D'altra banda, volíem aconseguir algun tipus de joc, més enllà de l'atractiu (brutal!) de destapar i trobar alguna sorpresa dolça. En tercer lloc, ens agradava la idea de fer servir material reciclat. Finalment, perseguíem que fos original. No va ser fàcil respectar tantes condicions, però finalment vam trobar una opció que ens va engrescar. Faríem un calendari que s'hagués de pescar!
El material utilitzat ha estat:
- Paper de seda (vermell, verd i blanc)
- Cola blanca
- Plàstic de folrar llibres
- Màquina de trocalar
- Pintura daurada i amb purpurina
- Recipients per la cola i la pintura
- Pinzells
- Recipients de iogurt (els vam fer tots iguals, utilitzant els de la marca La Fageda, que són blancs)
- Cartolina daurada
- Tisores
- Cinta o cordó vermell
- Números de goma d'eva
- Una panera o caixa on posar-los tots
- Una o dues canyes de pescar
- Objectes per al contingut: llaminadures de xocolata (ben variades), dolços, adhesius divertits, globus, serpentines, confeti... i altres regalets petits i insignificants que ens vinguin en ment.
Un cop reunit el material, el primer pas va ser fer una pila de papers de seda per construir la base a partir de la qual faríem les tapes dels iogurts. Estripar és una activitat que una nena de dos anys i mig pot fer bé i que pot arribar a ser engrescadora.
Vam estendre el plàstic de folrar a terra. Vam fer una primera capa de cola blanca i, a sobre, vam anar enganxant capes de paper de seda. Paper i cola, paper i cola. Una senzilla sèrie que va ocupar bona part d'un matí. El menjador es va convertit en un petit caos organitzat. Els passos van fluir per sí sols.
Quan vam tenir un gruix suficient, ho vam deixar assecar. La idea és obtenir una base suficientment gruixuda perquè després puguem retirar el plàstic de folrar sense complicacions, i suficientment prima per poder-la enganxar bé com a tapa dels iogurts. No va tardar gaire estona a assecar-se. Un cop sec, el tacte és magnífic.
Mentre la base s'assecava, vam retallar cercles de galeta amb una màquina de trocalar. Ens va agradar aquesta forma, però si no teniu la màquina també es pot fer traçant cercles de la mateixa mida (la mida variarà en funció dels pots de iogurt que tinguem).
Vam pintar les galetes, barrejant pintura daurada i tempera amb purpurina. Aquest pas també va ser entretingut, però gratificant, ja que, en tractar-se de peces petites, l'Aloma podia començar i acabar. Això la va motivar a pintar-ne moltíssimes.
Amb la base i amb la cartolina daurada, tracem la forma del iogurt per retallar-lo posteriorment. Nosaltres ho vam combinar, fent 12 tapes amb la base de paper de seda, i 12 tapes amb la cartolina daurada.
I va arribar un dels moments més esperats. Vam disposar tots els pots de iogurt a terra. Vam comprovar que n'hi hagués 24. Vam donar a l'Aloma un bol amb diversitat de llaminadures. I ella va anar omplint els iogurts, al mateix temps que la panxa! Triar, repartir, pensar, decidir, tastar, veure que en sobren i decidir de nou.
Per animar una mica més el contingut hi vam posar alguns objectes festius: serpentines, globus, adhesius divertits, confeti, etc.
Fer files i observar la bellesa de colors i el toc festiu que ens farà arribar al Nadal.
Les temptacions eren massa grans i el nostre menjador va quedar convertit en una festa de confeti. Sensacional!
I va arribar el torn de la mama i el papa. Vam enganxar, per ordre, la base, el cercle en forma de galeta i el nombre de goma d'eva. Vam passar un cordó per entremig, fent un petit ganxo que ens serviria per poder pescar. I el resultat fou aquest: una explosió de tons nadalencs i de colors de festa i diversió. No és això el Nadal?
I, és clar, no podíem donar per aprovada la producció, sense comprovar que el joc funcionava. Una canya de pescar i... a jugar! Malgrat les dificultat de coordinació i motricitat fina, el joc va engrescar a tothom i els adults també ens hi vam apuntar. Estàvem molt satisfets tant del procés com del resultat!
A la tarda vam fer un berenar amb el rerefons d'intercanviar els calendaris. Tothom havia fet grans obres d'enginyeria. A nosaltres ens va tocar el que havia preparat l'Ablai amb la Sílvia, la seva mare. És espectacular! Es tracta d'un arbre de nadal fet a partir de rotlles de paper higiènic. Cada rotlle és un dia i té una tapa al davant i una al darrere. Les tapes de davant tenen els números de l'1 al 24. Les del darrere, motius nadalencs.
La idea és anar girant les tapes a mesura que destapem. Per exemple, si destapem el dia 1, posarem l'1 a darrere i el dibuix corresponent a davant. Així veiem clarament quins dies hem destapat (que ara tindran dibuix) i quins ens queden (que encara tindran números).
Original, pensat, elaborat i fascinant.
I, no ens equivoquem, el component de dolçor que tenen els calendaris d'advent és un dels seus principals atractius. Mmmmmm!!!
Doncs us ha quedat xulíssim! Molt i molt elaborat! Molt bones festes!
ResponEliminaguau !! quina feinada i que bé us ha quedat , l'Aloma és tota una artista ! i quina paciència que té, jeje.
ResponEliminaQuina idea més xula això de bescanviar el calendari, me l'apunto per proposar-la als meus amics l'any que ve.
Moltes gràcies i bona entrada d'any!!