8 d’octubre del 2013

VACANCES '13 (La cirereta del pastís)

Què diu el teu nas? Una obra d’art fa olor? Pot fer olor de festa? De mar? De ciutat? Pot fer olor de buit? De record? D’amor? I de mort?

El perfumista Ernesto Ventós creu que sí, i fa trenta-cinc anys que es dedica a recopilar, per a la seva col·lecció Olorvisual, algunes de les peces més singulars de l’art contemporani, amb l’objectiu de posar en evidència la vinculació entre ull i olfacte. Aquest estiu, el Museu de Cadaqués ha acollit una selecció d’obres d’artistes reconeguts com ara Tàpies, Dalí, Barceló, MappleThorpe, Perejaume, Ràfols-Casamada, Brossa o Hirt. Nosaltres hi vam ser. La vam descobrir per casualitat i la vam visitar per intuïció. Però més enllà de l’autoria, l’exposició ens va engrescar pel seu plantejament, per la frescor i per dinamisme. En entrar al museu, l’ambient acollidor ens va rebre. El plantejament era fàcil: al costat de cada obra, hi havia una ampolleta amb una essència escollida per l’autor. La reflexió apareixia de manera absolutament espontània: Ens agrada aquesta obra? Ens desperta alguna sensació? Farà olor? O pudor? Em fixo primer en el quadre? Començo per l'essència? Tot i que l’Aloma només tenia dos anys, fàcilment va copsar la dinàmica i no va voler quedar enrere en aquest joc d’olorar la vista o de mirar l’olfacte. 

Olor de Cadaqués ens va proposar un viatge als sentits, una aproximació a l’art més enllà dels ulls. Una estranya relació entre aquests dos sentits: a vegades comunió; a voltes xoc. Una composició sofisticada i al mateix temps senzilla, apta per a totes les edats...

 Un aprenentatge? Seguirem olorant l'art i la vida!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada