Després de sortir a identificar la tardor i d'interioritzar alguns dels seus protagonistes (fulles, castanyes, bolets, pinyes, etc.), teníem ganes de portar-la al terreny de l'abstracció i de l'art. Per això hem aprofitat unes ceres velles amb la idea de buscar algun tipus de transformació que ens satisfés. Les ceres han passat de la caixeta al forn. Una proposta suggerent, que estimula la curiositat i que ha tingut un resultat genial.
El procés ha estat el següent:
1. Pintem un full (hem utilitzat una cartolina DINA4) amb pintura i el deixem assecar. Hem escollit els colors de la tardor. També es podria fer amb un full de color, estalviant-se aquest pas, però crec que el fons pintat dóna més personalitat al producte final.
2. Localitzem la caixeta de ceres barrejades, sovint brutes, que conviden poc a dibuixar (ja sigui perquè han quedat molt petites o bé perquè s'han contaminat amb altres colors).
3. Netegem les ceres amb una tovalloleta humida, procurant que quedin totalment del seu color.
4. Ratllem les ceres amb l'ajuda d'un ratllador de cuina. Fem aquest procediment per a cada color per separat i posem les ceres ratllades en contenidors diferents en funció del color. Nosaltres n'hem utilitzat cinc: marró clar, marró fosc, vermell, taronja i groc.
5. Repartim la cera ratllada igual com si poséssim sal al pa amb tomàquet. Triem els colors i els gruixos que ens agradin.
6. Quan la composició ens satisfà, posem el dibuix al forn (a uns 50ºC). Anem observant com les ceres es fonen, es barregen, s'entrellacen i assoleixen entitat pròpia. Una espècie de màgia, una transformació per escalfor que meravella la vista.
7. Traiem el dibuix del forn i el deixem refredar. Aquest és, també, un pas interessant perquè hi té lloc una nova transformació: el pas, invers de l'anterior, del líquid al sòlid.
L'Aloma s'ha sorprès amb la proposta. En un primer moment no tenia gens clar on ens portaria tot això. Però l'aparició del ratllador l'ha captivat. Mica a mica, ha estat capaç d'anar donant sentit a cadascun dels passos. I aquest és el gran objectiu de l'experiència. Al llarg de l'estona, hem pogut:
- Practicar el traç i el domini del pinzell.
- Identificar i escollir els colors propis de la tardor.
- Practicar la motricitat fina (netejant una cera, ratllant, espolsant les ceres ratllades, etc.).
- Estimular la capacitat d'observació.
- Enfortir els propis gustos i preferències, prenent decisions per escollir la composició que més ens agradi.
- Adonar-nos que els objectes canvien d'estat.
- Gaudir amb l'art i amb la capacitat d'experimentació.
- Parlar i parlar.
- Compartir impressions.
El resultat és sorprenent i impactant. Decidim que no ens quedarem aquí, sinó que traurem profit de les altres estacions, creant una petita sèrie: "les estacions al forn". Esperem que algú més s'hi engresqui!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada