29 de setembre del 2013

PANERES

El pas del temps porta inherents molts canvis. Els transcurs de les estacions n’és un exemple. El pas d’una estació a una altra empeny transformacions meteorològiques i fenòmens naturals diferents. Una flor que emergeix a la primavera. Una abella engrescada amb el bon temps. Les ganes d’exterior del mes d’abril. Un sol que escalfa amb força a l’estiu. La calor feta il·lusió a les vacances. Una catifa de fulles al terra amb l’arribada de la tardor. Castanyes i moniatos. Les insinuacions atrevides dels arbres nuus a l’hivern. Fred, caliu, recolliment.

A casa, ens agrada reproduir aquests canvis en forma de propostes de manipulació. Som relativament novells en això, però ens hi hem engrescat de manera galàctica.

L’inici va venir amb l’arribada de la primavera. Segurament influenciada per algun episodi a la llar d’infants, l’Aloma ens preguntava sovint per aquesta estació: “On és la primavera?”, “Què té la primavera”... Això va ser suficient per reunir diferents materials que suscitessin major curiositat i conversa: arròs tenyit amb colorant alimentari, pedres, pètals de flors, insectes de goma, un niu d’ocells trobat al bosc, una mallerenga que reprodueix el so, closques de cargol i recipients per manipular.


Després de l’èxit de la primera proposta, l’Aloma no es va oblidar de demanar la panera de l’estiu. Aquest cop, l’ambientació va venir inspirada per l’aire marí.


En primer lloc, vam recollir petxines, caragolines i musclos a la platja. També ens vam enamorar de les roques de mar, dels seus colors i de les seves estampacions sota l’aigua. A més, en alguna botiga de decoració, vam aconseguir estrelles de mar i algun altre complement.

D’altra banda, un bon munt de sorra fina de platja i unes combinacions de cartolines i robes per reproduir el mar. Finalment, vam decorar i plastificar alguns peixos i animals marins.


I tot va estar llest pel joc i la manipulació!

Omplir, vessar, transvasar.



Comprovar la sonoritat dels materials.
Moure, canviar, organitzar, composar.
Pressionar i imprimir formes.



Implicar tot el cos.


Pensar, observar i preguntar-se. Un plaer pels sentits, una invitació a la comprensió de l’entorn, una oportunitat per a la comunicació. Una excusa per seguir creixent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada